On
som
La Companyia de Jesús a Espanya s’organitza territorialment en Plataformes Apostòliques.
Les Plataformes Apostòliques (PA) agrupen jesuïtes, laics, comunitats i obres d’un territori determinat, que treballen coordinadament. Aquest mapa presenta les PA i una breu descripció de les obres i comunitats que comprèn cadascuna d’elles.
La presència de la Companyia de Jesús s’estén per tot el món, amb jesuïtes a més de 100 països dels cinc continents. La Cúria General es troba a Roma.
PA Catalunya
La Plataforma Apostòlica de Catalunya està formada per 11 comunitats i diverses obres a les ciutats de Barcelona, L’Hospitalet del Llobregat, Esplugues del Llobregat, Manresa, Sant Cugat del Vallès, Lleida, i presència de jesuïtes a Tarragona i Girona.
Compta amb 8 escoles que formen part de la xarxa Jesuïtes Educació i que es troben ubicades a diferents barris de la ciutat de Barcelona, a Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat) i a Raimat (Lleida). I amb quatre centres universitaris: l’Institut Químic de Sarrià, ESADE, TSI-Turisme Sant Ignasi i l’Institut de Teologia Fonamental.
6 organitzacions –Migra Studium, la Vinya, Salut Alta, Centre Sant Jaume, Arrels Sant Ignasi i Entrecultures Barcelona- formen part del sector social en aquesta plataforma i treballen en àmbits com l’atenció a persones migrants, a menors i famílies en risc d’exclusió, a persones sense llar o en cooperació internacional, entre d’altres. A més, es suma a aquestes organitzacions el centre d’estudis Cristianisme i Justícia, de reflexió social i teològica i que compta amb diversos grups de treball intern, publicacions, així com activitats de divulgació i sensibilització.
En l’àmbit pastoral, a la nostra plataforma s’ubica el centre internacional d’espiritualitat Cova Sant Ignasi, a Manresa, mentre que a la ciutat de Barcelona comptem amb una casa d’exercicis, al barri de Sarrià. Al centre de la ciutat, el Casal Loiola, és l’espai en el que convergeixen projectes i grups de pastoral infantil, juvenil, universitària i d’adults, CVX, o activitats diverses d’espiritualitat i formació. Cal destacar també el dinamisme de la Comunitat Cristiana Sant Pere Claver, al barri del Clot de Barcelona, que aglutina iniciatives diverses en el camp pastoral i solidari; així com l’impuls assolit a Lleida, on les comunitats i obres a la mateixa ciutat i al poble de Raimat porten a terme un gran número d’iniciatives pastorals, educatives i socials, amb una àmplia col·laboració amb altres institucions de la diòcesi. Prop de Lleida comptem també amb el Santuari de Sant Pere Claver, al lloc de naixement d’aquest sant jesuïta, a la petita població de Verdú.
La intensa activitat pastoral s’estén a través del treball a les esglésies pròpies (Sagrat Cor, al carrer Casp, Nostra Senyora de la Victòria, al barri gòtic, i l’església del Centre Borja de Sant Cugat) i parròquies encomanades a la Companyia de Jesús. Així és, per exemple, a la parròquia de la Mare de Déu de Bellvitge, a L’Hospitalet, o a la parròquia de Sant Ignasi de Loiola, a Lleida. Igualment es col·labora en altres parròquies diocesanes i comunitats, a diverses poblacions.
Mereixen menció especial els 9 centres d’esplai (educació en el temps de lleure), ubicats també a diferents barris i ciutats amb presència de la Companyia de Jesús, i que arriben a un gran nombre d’infants i joves, com a espai de creixement en la fe i compromís amb la vida, en la línia de l’espiritualitat ignasiana.
A Sant Cugat del Vallès, la presència de la Companyia gira a l’entorn del Centre Borja, que acull una comunitat i una infermeria.
Altres activitats i institucions amb les que compta la plataforma són la delegació a Catalunya del Secretariat de Missions i l’Arxiu Històric de l’antiga província Tarraconense.
PA Loiola
En aquesta PA s’integren les comunitats i obres de Cantàbria, País Basc i Navarra.
A Santander, la comunitat jesuïta està vinculada al temple del Sagrado Corazón (residència). En ella es troben, a més, el Centro Loyola que, juntament a l’animació de grups d’adults d’aprofundiment en la fe, compta amb una Aula de Teologia animada pel bisbat de Santander i la universitat de Cantàbria, que ofereix prop de 20 conferències anuals; el Colegio Kostka, amb una línia per curs des d’educació infantil a batxillerat; la Casa de Ejercicios de Pedreña amb bona ocupació anual i la delegació d’Entreculturas a Cantàbria amb els seus programes oberts a la ciutat.
A Biscaia existeixen tres comunitats jesuïtes a Bilbao: la de la Residencia San Ignacio, la del Colegio de Indautxu i la comunitat de la universitat de Deusto. Al centre de Bilbao es troba l’església del Sagrado Corazón (residència) i junt a ella l’edifici d’Arrupe Etxea de Bilbao, on es concentren diverses institucions: el Centro Loyola que desplega l’activitat dels centres fe-cultura-justícia, el Grupo de Comunicación Loyola, l’ONGD ALBOAN —que opera a Euskadi i Navarra— i el Centro Social Ignacio Ellacuría d’atenció i servei a migrants. La Universitat de Deusto i el Colegio Mayor Deusto són les institucions del sector universitari i, pel que fa al sector d’educació, trobem el col·legi de Nª Sª de Begoña (Indautxu) amb la Escuela de Química y Electrónica de formació professional. En el complex del col·legi d’Indautxu hi ha l’església de Nª Sª de Begoña. A la localitat de Durango es troba la comunitat de jesuïtes, el Colegio San José amb l’església del mateix nom i el projecte Jesuiten Etxea d’acollida i treball amb immigrants. La comunitat CVX Arrupe és present a Bilbao, Basauri i Durango.
A Àlaba, juntament amb el Centro Loyola de Vitòria i una seu de l’ONG Alboan, la Companyia està present a través del centre educatiu Egibide gestionat conjuntament amb la diòcesi de Vitòria a través de la Fundación Diocesana - Jesús Obrero Fundazioa. També existeix una comunitat de CVX.
A Guipúscoa, les comunitats jesuïtes són les del Noviciat San Francisco Javier, la Residencia del Sagrado Corazón, la comunitat de Loiolaetxea i la comunitat de jesuïtes del Santuari de San Ignacio de Loyola. A Sant Sebastià, l’àmbit educatiu té els seus dos pilars en el col·legi San Ignacio de Loyola i la Universitat de Deusto. Junt al col·legi, al barri de Gros, es troba el Noviciat, en el que els joves que entren a la Companyia viuen els seus primers anys de formació, i el projecte Loiolaetxea, comunitat d’hospitalitat on conviuen jesuïtes, laiques i laics, i persones amb experiències penitenciàries i en processos d’inclusió social. Al centre de la ciutat es troba l’església del Sagrado Corazón de Jesús i en el mateix recinte, la seu del Centro Loyola, que és, a més, lloc de reunió de joves i adults i de CVX. També té allà la seva seu Alboan. Per últim, el Santuari de San Ignacio de Loyola, a Azpeitia, és un lloc de referència internacional. Allà s’hi troba la Santa Casa, lloc de naixement i conversió de Sant Ignasi. Hi trobem el Centro de Espiritualidad (CEL), l’Albergue Loyola, l’Hospital de la Magdalena, l’Hotel Arrupe, la Biblioteca, l’Arxiu, i la casa del beat germà Gárate.
A Navarra s’integren les comunitats de Pamplona, Javier i Tudela. El Santuari de Javier és un lloc emblemàtic tant per a Navarra com per la Companyia universal i acull a multitud de pelegrins i visitants de tot el món. Està constituït per la basílica, el castell amb el museu, el centre d’espiritualitat (casa d’exercicis i centre juvenil), l’Aula Francisco de Jasso (Auditori i l’Arxiu de Schurhammer) i la parròquia de la Anunciación en la que Sant Francesc Xavier va ser batejat. A Pamplona, en un ampli complex es concentren el Colegio San Ignacio, l’església de la Inmaculada i el Centro Loyola. També a Pamplona té la seva seu a Navarra Alboan. A Tudela es situa el Colegio San Francisco Javier; i, al barri de Lourdes, molt a prop de la comunitat, la parròquia de Nuestra Señora de Lourdes, la Fundación San Francisco Javier i el Centro P. Lasa, que se suma a Tudela a l’àmplia labor a Espanya del Servei Jesuïta a Migrants (SJM).
PA Madrid
A la PA de Madrid s’integren les comunitats i obres de Madrid i Alcalá de Henares. En aquesta última s’hi troba l’arxiu i una de les infermeries de la Província.
L’acció apostòlica de la Companyia de Jesús a Madrid es desenvolupa en obres que intenten, en la mesura del possible, treballar més estretament, enfortits per les diverses comunitats que conformen la Red Ignaciana. Aquestes són:
La Universidad Pontificia Comillas. No depèn d’una comunitat concreta. Col·labora molt estretament amb altres presències apostòliques de la Companyia. Es caracteritza pel seu prestigi i la seva gran capacitat de presència en el món de la cultura, la ciència i la tècnica; així com per la seva àmplia superfície de contacte amb el món de la joventut. La seva tasca està centrada en l’evangelització de la cultura i el diàleg amb la mateixa a un nivell, sobretot, acadèmic. El Colegio Mayor Loyola i el Colegio Mayor y Seminario Pontificio Comillas es sumen juntament amb el Centro Arrupe de pastoral universitària a la seva missió.
Els col·legis Nuestra Señora del Recuerdo, Padre Piquer i San Ignacio de Loyola a Alcalá de Henares, segons la seva diversa capacitat, generen espais apostòlics amb la infància i la joventut amb vocació de continuïtat, atenent com a membres d’EDUCSI una gran diversitat d’alumnes i famílies.
A la Ventilla i al barri del Pilar hi ha les comunitats de jesuïtes en formació.
La Unidad Pastoral Padre Rubio està formada per les parròquies de San Ignacio de Loyola i de San Francisco Javier y San Luis Gonzaga. Des del centre social Casa San Ignacio i Pueblos unidos es treballa de forma coordinada una presència en un entorn menys afavorit i amb persones amb necessitats per al seu desenvolupament personal i econòmic.
La Residencia San Pedro Fabro y la comunitat del carrer Mártires de la Ventilla són llocs d’acollida: la primera per a jesuïtes en trànsit i col·laboradors convocats a reunions de treball a Madrid; la segona per a joves en risc d’exclusió.
A Jesuitas Maldonado hi ha una comunitat de la qual depenen la parròquia San Francisco de Borja, així com el centre pastoral, en el qual hi ha gran varietat d’obres de diversa naturalesa. Allà tenen la seva seu els Grupos Católicos Loyola, així com la Comunidad de Matrimonios Nazaret. El Centro Padre Rubio, vinculat a Pueblos Unidos, desplega el seu treball amb immigrants. També la seu nacional d’Entreculturas, i una de les seus del Grupo de Comunicación Loyola, així com l’oficina de comunicació de la província. El Centro Pedro Fabro coordina les iniciatives de formació y acompanyament en espiritualitat ignasiana, i a més des de la casa s’ofereixen una gran varietat d’activitats formatives i pastorals obertes a tota persona que hi pugui estar interessada.
PA Ebro
Aquesta PA la configuren les comunitats i obres, que porten a terme la seva missió a totes dues ciutats. En aquest moment hi ha dues comunitats a Saragossa (Colegio del Salvador i Centro Pignatelli) i una a Logronyo.
El sector apostòlic educatiu (EDUCSI) està present amb dues institucions de reconeixement a cada ciutat: el Colegio del Salvador a Saragossa, amb una llarga tradició educativa i obert ara a alumnes amb necessitats especials i el Colegio del Sagrado Corazón a Logronyo, amb gairebé 2000 alumnes a primària, secundària i formació professional.
En l’àmbit pastoral, el Centro Pignatelli, centre fe-cultura-justícia, és una institució de referència en l’àmbit social i eclesial a la ciutat i que, a més dels seus departaments propis, compta amb una església amb molta vida pastoral, una tasca important en pastoral universitària (MAG+S) i un centre d’atenció familiar. La proposta pastoral es completa a Saragossa amb la casa d’exercicis del Sagrado Corazón “Quinta Julieta”.
A Logronyo l’activitat pastoral té com a referència la parròquia de San Ignacio de Loyola.
En l’àmbit social és significativa la presència a les dues ciutats de l’ONG per al desenvolupament Entreculturas i menció especial té l’activitat que desenvolupa a Saragossa el Seminario de Investigación para la Paz amb l’objectiu de contribuir a la investigació per la pau en les seves múltiples facetes.
Finalment, la comunitat de vida cristiana CVX present a Saragossa col·labora per portar a terme la missió de la Companyia.
PA Galicia
La PAL Galícia integra les comunitats i obres de La Corunya, Santiago de Compostel·la i Vigo. A cadascuna de les ciutats hi ha una comunitat, els jesuïtes de les quals atenen les diverses obres apostòliques.
A Galícia el sector d'educació té una forta presència amb tres escoles, una a cada ciutat (Santa María del Mar a La Corunya, San Francisco Javier a Santiago i Apóstol Santiago a Vigo); hi ha a més el Colegio Mayor San Agustín i el CIMRE (Centro de Investigación de la Música Religiosa Española) a Santiago. El temple del Sagrado Corazón de Jesús a La Corunya és un lloc de celebració, amb una àmplia atenció pastoral. Hi tenen cabuda la pastoral universitària i paraescolar a través del Centro Loyola, les activitats del Centro Fonseca, el Centre d'Orientació Integral a la Família, la CVX i els grups d'adults. A Santiago, l'església de San Agustín atén pastoralment els fidels de la ciutat i dels pobles limítrofs. A Vigo, el treball pastoral pivota al voltant de la parròquia San Francisco Javier del barri de Teis, de l'església de los Apóstoles al centre de la ciutat i del Centro Juvenil Loyola. L'apostolat social té com a principal expressió la col·laboració amb Entreculturas amb seu a Vigo i La Corunya, i amb les Aules de la Tercera Edat a diversos punts de Galícia. A Ourense i Lugo hi ha delegacions de Radio Ecca.
PA Castella i Lleó
Aquesta plataforma apostòlica comprèn la zona geogràfica castellanolleonesa on hi ha alguna obra o institució vinculada a la Companyia de Jesús: Burgos, Lleó, Salamanca, Palència, Valladolid i Villagarcía de Campos. Des d’aquests punts és des d’on es teixeix el cos apostòlic de la Companyia en aquesta regió.
Burgos reuneix tots els jesuïtes de la ciutat en una sola comunitat. Les obres es sustenten sobre quatre pilars: el Colegio La Merced y San Francisco Javier, l’església Nuestra Señora de la Merced, el Centro de Pastoral La Merced i ATALAYA.
El centre educatiu Colegio La Merced y San Francisco Javier es diversifica després de la ESO amb els ensenyaments de batxillerat i formació professional. L’església de La Merced és el lloc on es desenvolupa la pastoral sacramental i s’ubica el secretariat de la xarxa mundial d’oració del Papa.
El centre de pastoral ofereix múltiples activitats de tipus social, teològic, bíblic, exercicis espirituals en diverses modalitats, projecte família, etc. En ell hi tenen seu les Comunidades Ignacio Ellacuría, Entreculturas, el Centro Loyola y la comunitat de vida cristiana CVX-Hogar Santa María. ATALAYA és una associació d’atenció a migrants liderada per un grup de religiosos, religioses i laics, on està molt present la Companyia.
A Salamanca, la presència comunitària es concentra a la comunitat del Colegio San Estanislao (popularment «Casona») que integra, a més, la infermeria provincial i la Tercera Provació, l’etapa final de formació dels jesuïtes. Les obres que hi trobem són variades: la parròquia El Milagro de San José, amb gran implantació al barri i a la ciutat i amb molta vida pastoral; el Colegio San Estanislao de Kostka, que va néixer, com la parròquia, de la iniciativa social del P. Basabe («ladrillo a ladrillo») i que compta amb alumnes fins a l’Ensenyament Secundari Obligatori.
Al mateix edifici del col·legi es troba el Centre d’Espiritualitat (CES), que gaudeix d’una àmplia oferta en espiritualitat ignasiana a través d’exercicis espirituals, recessos, seminaris i màsters. A més, col·labora en la formació de laics i dels professors dels col·legis de la Província d’Espanya.
Salamanca compta amb una Comunitat de Vida Cristiana (CVX) molt dinàmica, amb un objectiu comú a tots: el treball en la pastoral juvenil i universitària. La delegació d’Entreculturas garanteix la presència de l’apostolat social a les diverses obres de la ciutat.
Dues ciutats a la plataforma no tenen presència comunitària però sí activitat apostòlica:
Lleó, amb el Colegio Sagrado Corazón, de gran tradició a la ciutat i amb ensenyaments des d’infantil fins a batxillerat, i la delegació d’Entreculturas.
I Palència, on hi ha la seu del Secretariado de Misiones de Extremo Oriente, que depèn de l’oficina del Secretario de Misiones de la Província d’Espanya. També a Palència hi ha dos grups ignasians que van sorgir a l’antiga residència: un de suport social a infants migrants i un altre d’atenció pastoral a adults.
A la província de Valladolid s’integren les comunitats i obres de la pròpia ciutat i de Villagarcía de Campos. Hi ha en aquest moment tres comunitats (Residencia Sagrado Corazón, Colegio San José y Colegio Mayor Menéndez Pelayo, i a Villagarcía hi ha la comunitat d’una de les infermeries de la província.
Pel que fa a les obres educatives, cal destacar la presència del Colegio San José y del Instituto Politécnico Cristo Rey; hi ha, a més, la Escuela Agraria de Ingeniería Agrícola (INEA), amb especial vinculació i orientació cap al món de l’ecologia, amb els seus horts ecològics, projectes socioambientals i d’economia circular. Seguint aquest dinamisme de cura de la Casa Comuna, la Companyia, juntament amb altres col·laboradors, participa de la cooperativa Come Sano Come Justo, de productes ecològics i de comerç just, que promouen projecte socials a diverses parts del món.
En l’àmbit educatiu també trobem el Colegio Mayor Menéndez Pelayo que –amb gran tradició a la ciutat- atén la formació integral de joves que estudien a les diferents facultats d’aquesta ciutat.
A Valladolid hi té seu el Grupo de Comunicación Loyola on es troba la part editorial (abans SalTerrae) i una altra dedicada a les noves tecnologies (Oficina SJDigital), encarregada, entre molts projectes, del portal web Rezandovoy.
L’església del Corazón de Jesús a Valladolid és lloc de celebració, amb un fort moviment pastoral. Aquí tenen el seu espai la pastoral MAG+S de joves del Centro Loyola, les activitats de l’Instituto Fe y Desarrollo, els grups FyD d’adults, els Grupos de Oración San José, i la presència creativa y col·laboradora de la CVX.
Villagarcía de Campos es, a més d’infermeria, casa d’exercicis.
Finalment, l’apostolat social té les seves principals expressions en la forta presència i participació a la Red Íncola (ONG d’atenció a persones migrants formada per diversos grups de religiosos i religioses) i en la col·laboració amb Entreculturas i els seus projectes, que transversalment es fan presents a la resta d’obres de la ciutat.
PA Asturias
La PAL Astúries integra les comunitats i obres d'Oviedo i Gijón, i la Casa de Ejercicios de Celorio. Hi ha tres comunitats i un coetus: dos a Gijón, una a Oviedo i el coetus amb dos membres en el barri Tremañes de Gijón.
Pel que fa a les obres, el pes fort recau en la tasca educativa: dos col·legis, una escola professional i el Hogar de San José on s'atén i s'acompanya 64 nois procedents de la marginació; també tenen un paper destacable les dues parròquies, ambdues a Gijón, a les que cal afegir la de Tremañes que és atesa pels dos jesuïtes de coetus.
Tant a Gijón com a Oviedo hi ha dos centres de pastoral universitària. A Oviedo tenim el temple conegut com la Iglesia de las Salesas que dóna un bon servei a la gent gran i, alhora, també és lloc de celebració de les famílies de l'escola i del centre de pastoral universitària.
Tant a Oviedo com a Gijón hi ha Entreculturas i CVX, totes dues integrades a la PAL d'Astúries.
PA Andalucía Oriental
En aquesta PA s’integren les comunitats i obres de les províncies de Màlaga, Granada, Jaén, Almeria i Nador (Marroc).
A Màlaga hi ha dues comunitats: Sagrado Corazón de Jesús (residència) i San Estanislao (infermeria de la Província). També a Màlaga trobem tres centres d’educació no universitària, dos d’ells integrats a la Fundación Loyola Andalucía-Canarias (San Estanislao de Kostka i San José) i un integrat a la Fundación EE.PP. Sagrada Familia (Centro SAFA-ICET). Dependents de la Residència, a més del temple del Sagrado Corazón de Jesús, hi ha el Centro de Pastoral Pedro Arrupe, integrat a la Fundación Francisco Suárez amb múltiples activitats, l’Apostolat de l’Oració i el patronat per a la canonització del P. Tiburcio Arnaiz. Dirigida per un jesuïta i amb participació important de la Companyia de Jesús, la Fundación Lux Mundi, per al servei religiós a estrangers i el diàleg interreligiós, té dues seus, una a Fuengirola i una altra a Torre del Mar. L’ONG Entreculturas té una delegació a Màlaga i la comunitat cristiana CVX compta amb una forta implantació.
A Granada hi ha constituïdes dues comunitats: la Residencia del Sagrado Corazón de Jesús i la Residencia de Cartuja. Dependents de la residència, a més del temple del Sagrado Corazón de Jesús, hi ha el Centro Universitario Francisco Suárez, integrat a la Fundación Francisco Suárez, en el qual es troba la delegació d’Entreculturas, les comunitats cristianes CVX, el Centro de Orientación y Ayuda Psicológica, la Asociación cultural K. Rahner, etc. Depèn també de la Residència l’Apostolat de l’Oració i la Asociación de Viudas Trébol. La principal obra a Granada és la Facultat de Teologia, a més d’aquesta, completen la seva acció educativa l’Instituto Superior de Ciencias Religiosas «Tomás Sánchez», el Centro de Estudios Postridentinos, el Centro de Estudios de Historia del Cristianismo y de su Patrimonio Cultural y el Centro de Estudios de Tradiciones Religiosas Andaluzas (CETRA). A la província, les EE. PP. SAFA compten amb el centre Nuestra Sra. del Rosario, a Atarfe.
A Jaén no hi ha comunitat jesuïta, però la Companyia es fa present a través de les EE.PP. Sagrada Familia, que compten amb centres educatius a Úbeda, Alcalá la Real, Andújar, Linares, Villacarrillo i Villanueva del Arzobispo, a més de l’Escuela Universitaria de Magisterio, vinculada també al centre d’Úbeda.
A Almeria hi ha una sola comunitat de jesuïtes que atén tres parròquies: San Ignacio, Nª Sª de Araceli i El Buen Pastor. A la primera hi ha una CVX. Al centre de la ciutat atén també el Centro Indalo-Loyola. L’EE.PP. Sagrada Familia compta amb un centre educatiu a la ciutat.
A Nador (Marroc) hi ha una comunitat de jesuïtes, dependent de la comunitat d’Almeria, que atén el Centro de Formación Profesional y Cultural Baraka i la Delegació Diocesana de Migracions de l’Arquebisbat de Tànger.
PA Sud-occidental
Aquesta extensa PA inclou les Canàries, Extremadura i les províncies andaluses de Cadis, Còrdova, Huelva i Sevilla.
A Cadis hi ha una comunitat: El Puerto de Santa María. A Còrdova una altra: San Hipólito. A Huelva la de San Francisco Javier. A Sevilla tres: Sagrado Corazón, Portaceli y San Pedro Claver, a la barriada de Torreblanca.
Pel que fa a obres educatives cal esmentar la Universidad Loyola Andalucía amb els seus dos campus a Sevilla (Dos Hermanas) i Còrdova (ETEA). A més hi ha el Colegio Portaceli de la Fundación Loyola i de la Fundación SAFA hi ha 17 escoles: 6 a la província de Cadis (Cadis, Chiclana, Las Lomas, El Puerto de Santa María, Alcalá de los Gazules i Jerez de la Frontera), 3 a la de Còrdova (Baena, Bujalance i Pedro Abad), 2 a la de Huelva (Huelva i Valverde del Camino) i 6 a la de Sevilla (3 a diversos barris de Sevilla, Écija, Osuna i Montellano). A Sevilla hi ha una delegació de la Fundación ECCA.
En el camp pastoral hi ha 3 parròquies (2 al barri de Torreblanca, a Sevilla i 1 a El Puerto de Santa María), 4 temples no parroquials (2 a Sevilla, 1 a Còrdova i 1 a Huelva), 2 cases d'Exercicis (a El Puerto de Santa María i a Dos Hermanas), 2 centres Fe-Cultura-Justícia (Còrdova i Sevilla), 2 centres de pastoral (Huelva i Sevilla).
En el camp social l'Associació Claver com a part del “Servicio Jesuita a Migrantes” - SJM- amb seus a Sevilla i Còrdova, la Residencia San Rafael a Dos Hermanas, que atén persones de la tercera edat, i el menjador social Virgen de la Cinta, a Huelva. A més existeixen delegacions d'Entreculturas a Còrdova, El Puerto de Santa María, Huelva i Sevilla.
A Extremadura trobem dues comunitats jesuïtes, la de Villafranca de los Barros i la de Badajoz.
A Villafranca hi ha el Colegio San José, que compta a més amb residència per als estudiants que ho desitgin. També té especial relleu l'Associació d'Antics Alumnes, amb molts anys de funcionament i amb una mica més de 3.400 afiliats, que col·laboren estretament amb la Fundación San José de l'escola i moltes altres activitats.
A Badajoz capital la PA compta amb l'Escuela Virgen de Guadalupe, al conegut barri de San Roque, on a més d'Infantil, Primària i ESO, també hi ha Batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior. Al mateix barri, i propera a l'Escola hi ha la Parroquia de la Santísima Trinidad. Al Centre Loyola es desenvolupen activitats pastorals i socials múltiples amb universitaris i joves adults. També forma part de la plataforma l'Asociación para la Libertad, constituïda per alguns matrimonis joves que, des de fa anys ajuden a presos per a la seva reintegració a la societat. També tenim la XARXA Ignasiana, on s'aglutinen unes 240 persones que volen viure l'Evangeli en clau ignasiana. Des de fa més de 11 anys tenen el seu butlletí mensual amb les diverses activitats que es realitzen: campament familiar a l'estiu, pasqua familiar per Setmana Santa, catequesi a la Parròquia, col·laboració amb Càritas etc. Ara, un grup de matrimonis joves de la RED ha començat a posar-se en marxa com a "banca ètica" per fer petits préstecs sense interès que puguin ajudar a famílies necessitades. Entreculturas Extremadura, encara que té la seva oficina a Badajoz, treballa activament tant a Villafranca com als centres de Badajoz, així com altres centres, col·legis, parròquies, etc. de tota Extremadura.
A Càceres hi ha una delegació nombrosa de Radio ECCA, i també a Badajoz, en els locals de l'Escuela Virgen de Guadalupe, té aquesta institució una representació, on imparteix classes.
La situació de Canàries ve molt determinada per la llunyania física de l'arxipèlag respecte a altres territoris d'Espanya, per la seva proximitat a l'Àfrica Occidental i pel caràcter fracturat del seu territori, on cada illa compta amb un tipus de presència diferent de la Companyia de Jesús.
Avui només hi ha una comunitat de jesuïtes, situada a Las Palmas de Gran Canaria, però la nostra tasca reuneix institucions i activitats que arriben a totes les illes.
Es tracta d'integrar realitats molt diverses al voltant de tres projectes institucionals:
- • El Colegio San Ignacio de Loyola (el seu titular és la Fundación Loyola, amb seu a Sevilla), hereu d'una acció educativa local, que es remunta a el segle XVII;
- • Radio ECCA, obra educativa per a persones adultes, molt més recent, però present en tot l'arxipèlag, en altres comunitats espanyoles i a l'Àfrica Occidental. Té la seu central a Las Palmas de Gran Canaria;
- • i el Centro Loyola, obert a la presència d'altres associacions i grups, expressió del compromís amb els altres en els objectius de Fe-Justícia-Diàleg, que integra en el seu projecte la Iglesia de San Francisco de Borja (Gran Canaria) amb una activitat que propicia el naixement de grups bíblics, una petita comunitat de celebració i un espai per a la cultura i la fe, a la Casa de Espiritualdad de Tafira (Gran Canaria), especialment atenta als Exercicis, sense oblidar recessos i trobades, i a la Casa Manresa (Tenerife) que desenvolupa una tasca semblant en coordinació amb la CVX de Tenerife.
A més, Entreculturas, que té presència estable a Gran Canària, La Palma i Tenerife, i les CVX, que es mantenen de forma activa a les illes de Gran Canaria i Tenerife, el grup Tamarán Loyola de l'MSC i l'organització d'Antics Alumnes reflecteixen una xarxa d'institucions que manté una presència significativa de l'espiritualitat ignasiana.
La comunitat de jesuïtes, que acompanya aquestes realitats, viu també com un privilegi ser lloc d'acollida per als familiars i amics de la vintena de jesuïtes canaris, que actualment treballen en diferents províncies de la Companyia de Jesús.
PA Mediterrània
Aquesta plataforma està formada per cinc comunitats de jesuïtes: a València la comunitat de San Ignacio (a la que està vinculat el Pis d’Acollida Claver) i la comunitat de les Escuelas San José (que inclou infermeria). A Gandia, la comunitat de San Francisco de Borja. A Alacant, la comunitat de la Inmaculada. A Múrcia, la comunitat de la residència de Santo Domingo i a Palma de Mallorca, la comunitat de Montesión.
Pel què fa a l’àmbit educatiu, la Companyia de Jesús compta, a València, amb les Escuelas San José, que ofereix educació primària, secundària, batxillerat i formació professional. A Gandia, amb el col·legi Borja, d’educació primària i secundària. A Alacant, amb el col·legi Immaculada, amb tots els nivell educatius des d’educació infantil fins a batxillerat. A Palma de Mallorca, amb el colegio Nuestra Señora de Montesión, actualment amb dos seus: Palma (batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior) i Son Moix (EP i ESO).
En l’àmbit pastoral, el Centro Arrupe a València, i el Centro Loyola a Alacant i Múrcia, formen part de la xarxa de centres fe-cultura-justícia. També s’atenen tres esglésies: la de Santo Domingo a Múrcia; la del Sagrado Corazón a Gandia i la de Nuestra Señora de Montesión, amb les relíquies de san Alonso Rodríguez SJ, a Palma de Mallorca, ciutat on a més la Companyia s’encarrega de la parròquia de San Juan de Ávila. Per últim, hi ha dues cases d’exercicis: La Purísima a Alaquàs (València) y San Alonso Rodríguez a Son Bono (Palma de Mallorca).
En l’àmbit social, la presència de la Companyia compta a València amb una delegació d’Entreculturas, seu també de la coordinació regional per a Alacant, Elx i Múrcia, i amb una seu local del Servicio Jesuita a Migrantes España. A Alacant, compta amb l’obra Nazaret, amb pisos d’acollida de menors en situació de risc, col·legi i atenció a famílies en situació de dificultat. A Palma de Mallorca, la presència social se centra en el Patronato Obrero i en la Fundación P. Montalvo.
A València es troba una unitat administrativa de la cúria, oficina local de l’Administració provincial, i el Secretariat de Missions. A Gandia, el Palau Ducal dels Borja, difon la figura de san Francesc de Borja, a més de ser un punt d’atracció turística i cultural. A Múrcia, destaca Radio Ecca de Múrcia, amb diferents projectes educatius, a nivell nacional i local.