Reflexió
- Homes i dones PER als altres
- Escoles obertes
- Universitats: Saber per SERVIR
- Antics Alumnes: En sintonia
- MAGIS: viure més amb DÉU
- SORTIR d’un mateix amb l’Altre
- COMPARTIR la Vida amb altres
- SERVIR amb senzillesa i alegria
- SOMIAR una fraternitat universal en un món-llar
- Un estil de vida amb marca “+”
En diàleg amb el món
El treball intel·lectual és part integrant de totes les nostres activitats. En àrees com la pastoral juvenil, l’educació, la vida parroquial, la tasca assistencial o el treball a favor de la justícia, la manera peculiar que té la Companyia de Jesús de portar a terme la seva missió pressuposa una reflexió sobre el marc social, econòmic i polític, així com sobre les qüestions antropològiques del nostre temps.
Ara bé, existeixen persones i institucions jesuïtes, la principal tasca de les quals és oferir mitjançant l’estudi i la reflexió una resposta dinàmica a les necessitats del món actual, posant l’Evangeli en diàleg amb les cultures, les ciències i les tradicions religioses. Comunitats científiques, universitats, institucions de formació, publicacions i centres fe-cultura-justícia integren l’apostolat intel·lectual jesuïta.
Des de Matteo Ricci a Karl Rahner, des de Baltasar Gracián a Marko Iván Rupnik, des de Atanasius Kirchner a Pierre Teilhard de Chardin, són molts els jesuïtes que al llarg dels segles han consagrat les seves vides a aquesta tasca. L’apostolat intel·lectual avui es porta a terme especialment en àrees com la teologia, les ciències socials i humanes, l’àmbit tecno-científic i l’ètica. Els seus esforços contribueixen al desenvolupament d’un saber obert a la fe, descobrint al Déu present i actiu en allò més profund de la realitat i compartint aquest descobriment.
A les fronteres de la cultura
La Companyia de Jesús posa a disposició de la comunitat eclesial i la societat civil els seus centres fe-cultura-justícia en els que es fomenta la reflexió crítica i l’anàlisi dels esdeveniments socials o eclesials.
Són espais de diàleg i trobada fronterers amb les cultures i les religions del nostre temps, que volen contribuir a la promoció de la justícia i a la transformació de les realitats que generen patiment, per avançar cap un món més humà i més just, i una església al servei dels pobres.
Això es fa des del compromís i el rigor en l’anàlisi, teixint xarxa amb altres persones i entitats amb objectius similars.
Com a vehicle del pensament i de la reflexió que aquestes institucions elaboren, s’editen un nombre important de revistes i publicacions. També realitzen cursos, seminaris i conferències, i participen en diversos fòrums de diàleg i debat.
Una teologia per al nostre temps
En un temps de canvis profunds i accelerats, se’ns obren grans oportunitats i esperances, però a la vegada emergeixen noves injustícies i problemes davant els quals volen estar molt atents, també des de la perspectiva teològica.
La nostra reflexió en l’àmbit de la teologia vol ser rigorosa i molt oberta als signes dels temps, connectant l’anhel de justícia de l’Evangeli de Jesús amb la realitat social i eclesial del nostre temps.
Així apostem per una teologia que ajudi a repensar ser creients en el món d’avui , i a entrar en diàleg amb altres religions i amb una societat altament secularitzada, i que, amb la mirada posada en les realitats del patiment, afavoreixi una església compromesa en la defensa i servei dels últims i exclosos.
Publicacions
Oferim el nostre treball d’estudi i reflexió al conjunt de la societat com a eina de formació i anàlisi crítica de la realitat. Així, des de la publicació de llibres fins a la presència en xarxes socials i els nous mitjans digitals, els centres de reflexió i les institucions acadèmiques de la Companyia de Jesús editen múltiples materials que es distribueixen i divulguen a través de diverses plataformes.
Entre ells cal destacar la producció editorial del Grupo de Comunicación Loyola; els quaderns CJ que, amb voluntat divulgativa aborden les qüestions fonamentals del diàleg fe-justícia; la revista Razón y Fe, que compta amb més de cent anys d’història; els informes elaborats pel sector social, les revistes i publicacions acadèmiques dels centres universitaris o les plataformes online de reflexió i diàleg dels centres fe-cultura-justícia entreParéntesis i Cristianisme i Justícia.